Thursday, 24 August 2017

Trip Melaka 2017: Menara Taming Sari, Beca Bermuzik, Dataran Pahlawan, Uptown

Salam dari Senaling,

Puas pusing muzium leh klik sini, kita ke menara jom. Ini memang kembar sebut-sebut sebelum ke Melaka. Ini jugalah punca kami plan trip ke Melaka. Tak henti berdoa cuaca di Melaka baik-baik hendakNya. Alhamdulillah, baik!

Tunggu turn  nak naik menara. Kembar sewa teropong, guna baki duit raya tak masuk bank.

Kami naik dalam jam 7.00 petang. Total masa tuk naik dan turun lebih kurang 15 minit je. Bayaran masuk, adoiiii tak ingat tak snap pic tah pesal. Tapi leh gi official website Menara Taming Sari tuk info tiket. Seingat aku, tak semurah masuk muzium tadi dan tak semahal naik Menara KL 😊. Hujung minggu menara beroperasi sehingga jam 11.00 malam tau.

Antara yang dapat dilihat dari atas menara.

Paling win ialah ini...

video
Sunset di Selat Melaka. Subhanallah 😍

Alhamdulillah selesai tertunai impian kembar nak naik Menara Taming Sari, Melaka dan durang sambung request naik beca pulak dah. Dari bilik kami petang tadi memang boleh nampak segala beca yang fancy ni, siap booked nak naik beca tema Pikachu (Amin), nak naik beca tema Batman (Iman). Perghhhh... citarasa antarabangsa betul. 

Tapi kami ajak durang dinner dan maghrib, then baru turun semula untuk berbeca. Nampak? Untung woooo hotel dekat town.

Kami dinner di Asam Pedas Jr. Melaka kan femes ngan asam pedas, walaupun husben kata kita masak asam pedas lebih sedap. Auchhhh... sweet angat 

 Selamat menjamu mata.

Bila dah malam, segala beca yang fancy ni bertambah havoc dengan lampu berwarna-warni dan meriah dengan lagu hits meletop. Lagu Didi & Friends pun ada . Penuh segala beca ni di dataran Menara Taming Sari yang rupanya berhadapan je dengan uptown sebelah Pahlawan Walk - tempat segala macam makanan tradisional dijual plus souvenir.


Ada ketika (dalam pic), di sana terang di sini gelap dan sebaliknya. Disebabkan ini blog aku, jadi aku pilih pic aku yang paling terang. Hehe

Harga naik beca dua orang dewasa RM25, dan dua orang kanak-kanak RM20. Lepas berbeca kami sambung jalan ke Dataran Pahlawan. Nak cari Converse Cik Abam dan purse aku, brand apa tak kisah janji simple. Tak jumpa barang, tapi jalan jugalah dengarnya Dataran Pahlawan ni femes tuk lepak tengok orang main control car, skating dan macam-macam. Pun tak jumpa. Akhirnya kami buat keputusan nak balik hotel. Kembar pun dah penat gayanya.

Dataran Pahlawan hanyalah seketul shopping complex?

On the way balik (kat tepi Dahtaran Pahlawan) terdengar suara ala-ala Aiman Tino. Cute adik busker ni menyanyi. Sekali dia bercakap, nah jelas kejantanannya. Tapi menyanyi suara bertukar... Seni mungkin.

Kembar dah penat. Nak kami hantar ke hotel tak mahu pulak...

Ta banyak pic uptown Bandar Melaka kami amik, gaya uptown macam uptown di mana-mana kat Malaysia ni. Sama. Bezanya dekat dengan tempat penginapan kami dan lepas hantar kembar balik bilik, kami turun tawaf uptown sekali lagi, dating berdua. Hehe

Nampak tak betapa banyak kelebihan kalau menginap di area ni. Sebelum ni jarang-jarang kami nak turun town Melaka dek fobia jalan jem giler, now kalau nak explore setiap minggu pun boleh rasanya ni. 

Sambung nanti entri last, gi A Famosa, bangunan merah, menyusuri Sungai Melaka dengan hanya berjalan kaki. Yeay

Bye

No comments:

Post a Comment