Sunday, 23 July 2017

Siri Bersembang Dengan Kembar : Persamaan

"Siapa lagi garang? Ayah atau kakak (Amni)?", saja bertanya sambil-sambil cubitkan ikan yang panas tuk Iman.

"Kakak. Ayah nombor dua".
"Kakak garang macam harimau", jawab Iman.

"Tapi kakak pakai tudung, jadi kakak garang macam singa", sambung Amin.

"Ayah?"
"Ayah garang macam harimau".

"Ibu pulak?", aku saja tanya sambil kelip-kelip-mata-kunun-bajet-comel.

"Ibu macam panda", laju dan padu betul jawapan Amin.

"Panda?",  ah sudah. Kena lancarkan misi K plan G ni.

"Ibu macam panda. Panda kan suka tido".

Kahkahkahkahkah

Disamakannya aku macam panda sebab aku suka tido. Kahkahkah.

Nasib panda comel.

Jadi bolehlah aku sambung ratah ikan kembung tanpa rasa bersalah.

Saturday, 1 July 2017

Kening Bercelak

Salam dari Senaling,

Aku punya bentuk kening yang unik. Kalau aku tak pakai eyebrow liner, nampak macam aku cukur kening. Untuk mengelakkan fitnah, aku pakai la eyebrow liner. Itulah satu-satunya make up tools yang aku ada selain lip gloss perasa grapefruit Young Living.

Satu pagi, bersiap-siap ke tempat kerja bersama-sama kembar bersiap-siap untuk ke sekolah, tiba-tiba aku dengar Incik Ayah sound Amin.

"Kenapa pakai celak? Ibu girl, takpe. Amin boy tayah pakai"
"Pastu ayah tu pakai, boleh lak"

Terdiam sebentar.

"Ini memang kening ayah la. Mana ada pakai celak" 😁


Kening unik Ibu dan kening bercelak Ayah. Kahkah

Macam-macamlah Abang Amin ni 😆

Bye