Saturday, 23 September 2017

Kompang

Salam dari Senaling,

Dolu-dolu zaman aku muda remaja, hormon tergedik-gedik mula merembes dari sistem badan, aku minat sangat tengok dak laki main kompang. Zaman tu, rata-rata gadis remaja cair tengok dak laki main gitar. Tapi aku istimewa, aku cair tengok dak laki kompang. 

Gadis Melayu terakhir sangat aku, kan?

Teringin jugalah aku nak couple ngan dak kompang. Tapi ganster girl cam aku ni sapa yang perasan. Sekali tercouple ngan sorang pakwe ni, takdirnya handal bab-bab teknikal. Jangan kata kompang, menyanyi lagu Negaraku pun pitching lari. Kahkah. Aku berdoa moga Incik Ayah tak baca entry ni. Aamiiin.

Sejak dari tu, masih adore jugalah tengok orang berkompang. Adore ja, sebab rupanya bercouple ngan pakwe handal bab teknikal lebih berbaloi 😉. Aku rasa orang main kompang genius sangat, sebab bukan sebarang boleh tepuk-tepuk kompang tu. Aku dah cuba, sama macam aku tepuk belakang baldi ja bunyinya. Rimanya tak kena.

Adore sangat-sangat, sekali bukan satu pakwe pandai berkompang aku dapat, dua pakwe terus Allah bagi. Alhamdulillah.

Rupanya, dalam kumpulan kompang ada dua bahagian yang akan menalu dan meningkah. Ngam pulak Amin yang menalu dan Iman meningkah. Masa mula-mula belajar, Cikgu Syafina benarkan budak-budak ni bawa kompang balik umah. Berkompang kembar dalam rumah. Nampak perkembangan durang dari tah-hapa-hapa-pakai-tepuk (takut jiran-jiran report polis), skang lebih bernada dan berirama.

Mewakili Daerah Kuala Pilah ke peringkat negeri 28 September 2017 nanti.

Doakan yang terbaik.

Saturday, 16 September 2017

Saling Menghormati

Salam dari Senaling,

Bila aku emo, idea mencurah. Alhamdulillah 😉

Ketika aku dan famili melawat Masjid Selat, Melaka, aku terserempak dengan sekumpulan rakyat Malaysia yang tak puas hati. Tak baikkan dengar orang sembang, tapi mungkin sebab durang berhujah penuh emo (sama lak macam aku skang hehe), terkuat sikit la durang cakap.

Durang berhujah tentang tourist non-muslim yang dibenarkan datang melawat-masuk masjid. Pendekkan cerita, durang tak puas hati. Why? Why? Why? mereka (touris-non-muslim) dibenarkan masuk. Cerita lanjut tidaklah aku menanya. Kau nak kena silambam secara berjemaah?

Secara auto, aku terfikir... Alamak, masa aku gi Hanoi hari tu, kebanyakan city attraction ialah tokong, tempat penganut Buddha sembahyang. Selamba ja aku masuk, jalan-jalan, tengok-tengok, amik pic,  (sama macam yang tourist non-muslim) ni buat di Masjid Selat. Aku tengok monk durang wat lek wat cool ja. 

Adik aku sendiri, pernah masuk gereja (dia belajar ilmu wahyu di UIA). Dia wat research rasanya. Siap paderi buat announcement bagitau ada sekumpulan pelajar dari UIA dalam gereja masa tu. Okay ja adik aku kata.

Aku tanak wat kesimpulan tentang kumpulan itu, sebab aku tak tau cerita sebenar. Mana tau kot masa durang solat, ada tourist non-muslim wat shuffle depan durang dalam masjid. Mana kita tahu kan?

Aku cuma yakin, bila kita rajin eksplorasi, kita akan banyak belajar. Belajar untuk menghormati, belajar dari pengalaman, belajar untuk bersyukur, belajar tengok peta, belajar untuk memahami budaya orang, belajar untuk melihat, belajar untuk menghargai, belajar untuk menghayati, belajar untuk kualiti hidup, belajar untuk menyelesaikan masalah, belajar untuk berjimat, belajar untuk rajin membaca info, belajar untuk macam-macam.

Bila kita belajar untuk belajar, minda kita akan lebih terbuka dan menjadi lebih positif. Insha Allah.

Berposing di Masjid Selat, Melaka, sambil pakai baju tidur (disediakan oleh pihak masjid). Rare kan? Hehe

 Temple of Literature, Hanoi.

Siap cakap pada travelmate, burung jinjang ni mengingatkan aku pada movie Kungfu Panda.

Bila ke luar negara, selamba ja aku pergi melawat temple, church... untuk melihat architecture dan membaca sejarah. Dalam negara, tak terfikir pulak nak pergi. Patut mula pergi untuk bagitahu anak-anak, negara kita ada pelbagai bangsa, pelbagai agama dan menjadi tanggungjawab kita untuk menghormati agama masing-masing.

Allah dah pesan dalam Surah Al-Kafiruun pun.

Selamat Hari Malaysia. Moga Malaysia dalam rahmatNya selalu. Aamiiin.

Daaaaa... bye kamurang!

Saturday, 2 September 2017

Trip Melaka 2017: Sungai Melaka, Bangunan Merah, A'Famosa

Salam dari Senaling,

Hari terakhir di Melaka, kami plan untuk jalan-jalan ke tempat paling hot ~ Stadthuys (bangunan merah) dan A'Famosa. Dari Hotel Seri Pelangi, kami dah nampak gerai breakfast. Ramai juga yang berkunjung, Insha Allah sedap kot.

Nasi lemak. Typical Malaysian. Sambal sedap!

Perut kenyang, jom jalan jom. Berdasarkan kaji selidik, berjalan ke Stadthuys ambil masa 7 minit - 10 minit. Tak sangka pulak boleh menyusur Sungai Melaka untuk sampai ke Stadthuys.

Tak dapat stay di dalam, bergambar di luar pun bahagia rasanya

Di sini dulu ada kincir air, tah mana pulak perginya. Aku bajet ia sedang dipulihara. Yelah, barang antik kan? Insha Allah next time datang mesti ada semula. 

Tiba-tiba jumpa kubu ni (sebelum sampai Stadthuys). First time aku tahu kewujudannya. Naik kereta, takkan jumpa ni. Percayalah. 

Kubu yang dibina oleh Portugis ni mempunyai banyak lapisan. Jauh ke bawah. Boleh pergi dan baca info lanjut k...

Nampak ni... Kreatif!

 Sampai kawasan Stadthuys (bangunan merah)

Ramai pelancong di sini. Sesak dan padat. Nak bergambar di hotspot pun kena queue. Cuaca Alhamdulillah baik, mentari memancarkan cahayanya selepas Melaka hujan beberapa hari yang lalu.

Tetiba dengar lagu oldies, kuat... Rupanya dari kereta uncle ni. Dia nyanyi sekali pulak tu. Sporting habis! Aku rasa uncle ni volunteer jalan-jalan sekitar Stadthuys ngan kereta antik. Suasana jadi lain sikit bila dia datang. 

Tiba-tiba...

Masuk Muzium Belia bla bla bla ... Nama muzium panjang tetapi aku tak ingat semua. Masuk sini sebab nak aircond pada awalnya. Hehe. Tapi rupanya dalam muzium ni ada Balai Senilukis la!

Menghayati...

Best juga (terutamanya bahagian balai senilukis), semua dah 'sejuk' baru keluar dan sambung explore.

 Tahun 1753. Bangunan ni berusia 264 tahun! Hoih lama tu...

Ada banyak bangunan merah di kawasan ni yang dijadikan pejabat atau pun muzium. Nak tilik semua sah tak sempat.

Jomm hiking sikit. Naik Bukit St Paul untuk...

A'Famosa!

Kubu tersohor di Melaka. Merangkap kawasan perkuburan. Merangkap tapak gereja. Kedudukan yang sangat strategik sebab nampak Selat Melaka secara menyeluruh. Gi selak buku sejarah untuk maklumat lanjut.

Jumpa adik kita ni di A'Famosa. Tak janji, tapi rezeki nak ketemu.

Selesai di A'Famosa kami zoom terus ke hotel. Check out! Cari tempat makan tuk lunch...

 Interior kafe ni leh tahan hipster, harga pun hipster. Makan asam pedas lagi. Kata Melakaaaa...

 Kenyang perut suka hati, kita ke sini. Adik kita yang itulah duk cakap jom ke sini, jom ke sini...

Cantik tuk bergambar dan solat ah terus sebelum bergerak pulang ke Senaling.

 Pakai baju kelawar photoshoot, lain sikit kan?

Baju kelawar ni sebenarnya tuk mereka-mereka yang berpakaian kurang sesuai especially tourist non-muslim. Aku pakai sebab aku nak nampak lain dalam gambar la kunun. Sekali sumer pic menampakkan aku gumuks. Adehhhh... Pic yang di atas je lah menampakkan sisi aku yang paling kurus dan comel.

Senibina masjid ni menyerupai sebuah masjid di China. Katanyalah. Mungkin juga ya terutamanya tiang kiri kanan tu.

Maka, selesai sudah eksplorasi kami ke Melaka.

Cadangnya next time nak layan kawasan Ayer Keroh pulak. Taman Mini Malaysia, Insha Allah. 

Daaa.... Bye kamurang.

Monday, 28 August 2017

Seorang Bernama Ali Yang Pelik

DI SEKOLAH  


CIKGU : 1+1 berapa


ALI : esok saya bagi tahu



DI RUMAH

ALI : mak 1+1 berapa ?

MAK:nasi goreng nasi goreng

ALI:ayah 1+1 berapa ?

AYAH:CR7

ALI: kakak 1+1 berapa?

KAKAK: come on baby come on baby

ALI: abang 1+1 berapa?

ABANG : fight bunuh dia bunuh dia

ALI:atok 1+1 berapa?

ATOK:alhamdulillah



DI SEKOLAH  

CIKGU:ali 1+1 berapa

ALI:nasi goreng nasi goreng

CIKGU:siapa mengajar kamu ni?

ALI:CR7

CIKGU :mari ikut cikgu ke GURU BESAR

ALI:come on baby come on baby

CIKGU:kamu main-main dengan cikgu ya

ALI:fight bunuh dia bunuh dia

CIKGU:kamu di buang sekolah

ALI:alhamdulillah


TAMAT............

SEKIAN TERIMA KASIH

*written by kembar 😉


Thursday, 24 August 2017

Trip Melaka 2017: Menara Taming Sari, Beca Bermuzik, Dataran Pahlawan, Uptown

Salam dari Senaling,

Puas pusing muzium leh klik sini, kita ke menara jom. Ini memang kembar sebut-sebut sebelum ke Melaka. Ini jugalah punca kami plan trip ke Melaka. Tak henti berdoa cuaca di Melaka baik-baik hendakNya. Alhamdulillah, baik!

Tunggu turn  nak naik menara. Kembar sewa teropong, guna baki duit raya tak masuk bank.

Kami naik dalam jam 7.00 petang. Total masa tuk naik dan turun lebih kurang 15 minit je. Bayaran masuk, adoiiii tak ingat tak snap pic tah pesal. Tapi leh gi official website Menara Taming Sari tuk info tiket. Seingat aku, tak semurah masuk muzium tadi dan tak semahal naik Menara KL 😊. Hujung minggu menara beroperasi sehingga jam 11.00 malam tau.

Antara yang dapat dilihat dari atas menara.

Paling win ialah ini...

video
Sunset di Selat Melaka. Subhanallah 😍

Alhamdulillah selesai tertunai impian kembar nak naik Menara Taming Sari, Melaka dan durang sambung request naik beca pulak dah. Dari bilik kami petang tadi memang boleh nampak segala beca yang fancy ni, siap booked nak naik beca tema Pikachu (Amin), nak naik beca tema Batman (Iman). Perghhhh... citarasa antarabangsa betul. 

Tapi kami ajak durang dinner dan maghrib, then baru turun semula untuk berbeca. Nampak? Untung woooo hotel dekat town.

Kami dinner di Asam Pedas Jr. Melaka kan femes ngan asam pedas, walaupun husben kata kita masak asam pedas lebih sedap. Auchhhh... sweet angat 

 Selamat menjamu mata.

Bila dah malam, segala beca yang fancy ni bertambah havoc dengan lampu berwarna-warni dan meriah dengan lagu hits meletop. Lagu Didi & Friends pun ada . Penuh segala beca ni di dataran Menara Taming Sari yang rupanya berhadapan je dengan uptown sebelah Pahlawan Walk - tempat segala macam makanan tradisional dijual plus souvenir.


Ada ketika (dalam pic), di sana terang di sini gelap dan sebaliknya. Disebabkan ini blog aku, jadi aku pilih pic aku yang paling terang. Hehe

Harga naik beca dua orang dewasa RM25, dan dua orang kanak-kanak RM20. Lepas berbeca kami sambung jalan ke Dataran Pahlawan. Nak cari Converse Cik Abam dan purse aku, brand apa tak kisah janji simple. Tak jumpa barang, tapi jalan jugalah dengarnya Dataran Pahlawan ni femes tuk lepak tengok orang main control car, skating dan macam-macam. Pun tak jumpa. Akhirnya kami buat keputusan nak balik hotel. Kembar pun dah penat gayanya.

Dataran Pahlawan hanyalah seketul shopping complex?

On the way balik (kat tepi Dahtaran Pahlawan) terdengar suara ala-ala Aiman Tino. Cute adik busker ni menyanyi. Sekali dia bercakap, nah jelas kejantanannya. Tapi menyanyi suara bertukar... Seni mungkin.

Kembar dah penat. Nak kami hantar ke hotel tak mahu pulak...

Ta banyak pic uptown Bandar Melaka kami amik, gaya uptown macam uptown di mana-mana kat Malaysia ni. Sama. Bezanya dekat dengan tempat penginapan kami dan lepas hantar kembar balik bilik, kami turun tawaf uptown sekali lagi, dating berdua. Hehe

Nampak tak betapa banyak kelebihan kalau menginap di area ni. Sebelum ni jarang-jarang kami nak turun town Melaka dek fobia jalan jem giler, now kalau nak explore setiap minggu pun boleh rasanya ni. 

Sambung nanti entri last, gi A Famosa, bangunan merah, menyusuri Sungai Melaka dengan hanya berjalan kaki. Yeay

Bye

Saturday, 19 August 2017

Trip ke Melaka 2017: Muzium Samudera, Muzium Maritim, Muzium TLDM

Salam dari Senaling,

Tahun lepas kami sekeluarga hanya ke Zoo Melaka di Ayer Kroh. Tahun 2017 kita masuk bandar Melaka yang terkenal dengan kesesakan jalan rayanya. Teng teng tengggggg...

Lesson learn, tu aje yang aku dapat katakan hasil post mortem melawat Melaka tahun 2012. Oleh sebab itu, perkara penting yang aku buat selepas merancang ke sana ialah study Google Maps. Cari hotel yang paling hampir dengan Menara Taming Sari. Kenapa mesti dekat dengan Taming Sari? Sebab kembar memang nak nak nak nak ke situ. Kebetulan, cuaca minggu tu memang hujan dan Melaka banjir waktu tu pun. Objektif utama mesti naik Taming Sari!

Study dengan gigih dan hasilnya...

Hotel Seri Pelangi. Booking bilik double bed (RM150). Tapi dapat bilik dengan double bed plus single bed. Rezeki. Heeeee... Paling penting menara belakang hotel. Puas hati.

Sebelum teroka Melaka jom siapkan kerja sikit. Hihu. Aku sebenarnya hilang mood minggu ni. Tu yang gagah keluar juga dari Pilah amik angin Selat Melaka. 

Aku kategorikan hotel ni sebagai hotel bajet yang berbaloi. Aircond, bilik air, katil, bantal dan towel bagus-bagus sahaja. Dekat dengan main attraction. Kami parking kereta hari Sabtu dan tak bergerak-gerak sampailah masa nak balik. Kupon carpark ja jangan lupa k. Weekend pun durang beroperasi. Ingat tu!

Dari sini boleh sampai ke muzium kapal, menara Taming Sari, beca lip-lap-lip-lap, river cruise, bangunan merah, A Famosa, Dataran Pahlawan, Mahkota Parade, arked jual makanan atau souvenir, pasar up town, hanya dengan berjalan kaki. Dekat dengan kedai makan. Paling dekat ialah kedai makan Asam Pedas Jr. Boleh jenguk durang nga rebus telur masin dari tingkap bilik kami. Kehkehkeh. Dekat ngan 7-Eleven, dekat dengan segalanya. Allahuakbar memang inilah cara paling berbaloi nak melawat Melaka!

Boleh call untuk booking. Ada bilik tuk 2, 3, 4, 5, 7 orang dan 12 orang. Harga mampu milik gitew.

Banyak lagi hotel-hotel lain di area hotel kami, tapi bagi kami yang cintakan bajet. Hotel Seri Pelangi memang pilihan terbaik.

Walau pun Melaka banjir (pertama kali aku dengar Melaka banjir), Alhamdulillah sepanjang kami di sana, cuaca baik-baik sahaja. Adalah mendung sikit, hujan lebat tapi malam sangat dah masa tu. Syukur, syukur dan syukur.

Sebelum gi Melaka, jenguk Amni jap. Dia okay ja kami gi Melaka tanpa dia, sebab tempat yang kami nak pergi ni dia dah pernah pergi dulu tahun 2016 semasa trip kokurikulum peringkat kebangsaan.

Sampai Melaka dari Pedas (skul Amni) jam 4.00 petang. Check in dan rehat-rehat, tunggu waktu Asar. Pastu baru plan keluar explore town. Sempatlah aku habis tanda paper satu kelas tutorial. Yeay. Lokasi pertama ialah Flora de la Mar atau Muzium Samudera.

Nah tepek siap. Bayaran murah boleh pergi tiga muzium. Semua muzium dekat-dekat.

Cuaca baik. Alhamdulillah.

Muzium Samudera ni cantik dan unik. Nak amik pic cantik-cantik pun banyak spot leh cari. Walau pun penyelenggaraannya kurang (bocor di sana-sini, sayang) tapi masih berbaloi. Banyak info tentang sejarah Melaka kau dapat tahu, tapi kalau rajin membacalah.

Pastu sambung gi Muzium Maritim. 

 Kapal Sultan Kelantan. Gah betul rekabentuknya. Best dapat tengok macam-macam fesyen replika kapal yang pernah berdagang di Melaka dari seluruh dunia suatu ketika dulu. 

Di Muzium Maritim kisah pasal maritim di Malaysia la apa lagi. Seronok, banyak info tapi...

Masa suntuk, ada satu lagi muzium nak pergi. Kenapakah setiap kali aku pergi berjalan, tak pernah cukup masa yang ada. Aku nak membacaaaa... waaaa

Pastu part paling best ialah melawat Muzium TLDM. Atas ehsan orang muzium ja kami dapat masuk muzium ni sebab masa tu jam dah lebih 6.30 petang. Pastu laju giler masing-masing berjogging dalam muzium ni.



Dalam dan luar muzium ni kita boleh explore. Species kurang nak membaca, baik masuk muzium ni dulu. Muzium maritim last. Kalau banyak masa, seronok kat sini ni. Boleh pegang itu ini. Tapi... betullah masa itu emas. Sekejap sangat kami kat sini, nak buat macam mana kan.

Next... Highlight of the trip.

Menara Taming Sari!

Sambung next entry. Bye...

Sunday, 30 July 2017

Salam Aidilifitri 1438H

Salam dari Senaling. Salam 7 Zulkaedah.

Entri Syawal tapi buat dalam bulan Zulkaedah. Macam tak biasa pulak kan? Kehkeh.

Team purple pada raya kali ini. Raya pertama di rumah sebelah Incik Ayah, Hujung Rintis, Perak.

Kejadian yang jarang-jarang berlaku, bawa fon gi masjid. Biasanya aku tinggal fon kat rumah. Tahun ni bawa merata. Sebab nak wat photobook, dan nak update Insta wat kenangan.

Berkat bawa fon merata. Orang dengar khutbah, dia tidur 😜

Pemandangan di awal pagi raya. Nak masuk tengahari nanti sesak padat penuh atas meja sebab style sini tukar-tukar juadah. Kalau di rumah mak aku di Batu 6, Teluk Intan, sendu statik je jenis lauk pauk atas meja makan.

Raya kali ni, rajin pulak Incik Ayah setting photoshoot session. Untung besar kalau beliau rajin 😀

 Rumah abang ipar (Abang Dol) memang rumah yang selalu kami lepak kalau balik Hujung Rintis.

Rumah Mokde Rom, kakak ipar paling senior.

 Di rumah pusaka ni, kakak ipar (Kak Tipah) menetap selepas pemergian ibu dan ayah mertua(yang tak pernah ku temui).

Beraya dengan kakak ipar paling muda (Kak Umi) di rumah Abang Dol sebab kak ipar yang ini pun perantau, sama macam kami.

 Raya kedua outfit. Nak balik rumah mak di Batu 6. 

Di rumah mak, kami tak ke mana-mana pun sebab adik beradik mak datang wat serbuan muhibbah. Agenda yang sama saban tahun.

Photoshoot mana yang dapat. Nak kumpul semua tak lalu.

Raya ketiga baru dapat bergerak keluar.

 Napiah's clan. Semua ada kecuali famili Arba'atun.

Raya keempat, ke Bota la kita. Jumpa Abang Unos dan famili. Makan laksa yeay.


Raya kelima, kami bergerak keluar dari kampung halaman. Singgah rumah kawan seofis di Sabak Bernam (tapi kawan seofis tak diajak bergambar pun hehe) Koleksi jam tu yang rare.

Ni penting, rumah nenek di Sekinchan Selangor. Nenek pemalu tak macam cucu dia. Ni keluarga Abang Anjah, sepupu aku. Biasanya kami akan singgah rumah sepupu di Jalan Kebun, Klang. Tapi dah jumpa kat sini, makanya... yeay 

Dari rumah nenek kami lajak ke Kg Abu Bakar Baginda, rumah Cuman (adik mak paling bongsu). Agenda photoshoot ni memang feveret dia. Tu yang kemain posing camtu. Siap pakai baju kemeja walau pun jam 10.00 malam. Hehe. Yang sebenarnya baru balik dari kerja. 

Dari rumah Cuman, kami  ke rumah Acik di Banting. Tidur di sini. Dalam banyak-banyak rumah makcik pakcik, aku paling selesa tidur di sini. Dari zaman dahulu pun memang kat sini lah tempat nak lelap. Agenda statik. 

Bila tidur rumah Acik senang nak roger-roger kawan-kawan lama dari Matrikulasi Selangor. Haaaaa nampak tak agenda tersembunyi di situ. Tahun ni rezeki dapat gi rumah Kak Aziah ja. Yang lain-lain sakan beraya tak balik lagi dari kampung.

Dan last sekali sebelum gerak ke Pilah, singgah rumah Andak di Teluk Panglima Garang. Sekian cerita pada raya keenam. Sebenarnya aku ada juga singgah di rumah Mak Ngah dan Makcik (yang babysit Amni, Amin, Iman kecik-kecik dulu) di Puchong, tah pesal malas lak Incik Suami nak set photoshoot. Aku syak kami kepenatan. Hehe. 

Raya kelapan, sebelum hantar Amni ke asrama di Pedas, sempat woooo raya rumah BFF ni. Kemain beliau memasak, tak putus-putus promote periuk Noxxa.

Last gi open house ex student KMS di Sendayan (pakai baju blue black nama dia Arif). Sekali jumpa pulak puak-puak ni. Rezeki. Paling best aku masih ingat nama durang. Atikah, Mirul dan Kecik. Tiba-tiba aku rasa sel-sel otakku berhubung dengan baik. Alhamdulillah.

Mula kerja, memang tak ke mana sangat la. Sekadar berlegar di sekitar Pilah ja memenuhi jemputan open house selain berkunjung rumah jiran tetangga.

Dan...

... selepas pengajaran demi pengajaran yang aku dapat dari Aidilifitri dua tahun lalu, aku kira tahun ni okay. Ehmmmm... tak juga. Kali ni aku terpilih untuk tersalah makan. Dah tahu lama, diri ini memang taleh makan makanan yang 'berangin', dan taleh banyak sangat amik makanan yang leh trigger resdung. Tapi pabila sepanjang Ramadhan lansung ta wujud sumer penyakit tu, diri ini mudah lupa.

Raya kedua kat umah mak perghhh sedap makan terung bakar, dan amik dua biji petai cicah sambal belacan. Dua jam selepas, mula da terbelahak sampai rasa nak muntah. Bukan rasa, tapi memang dah muntah pon. Habis sumer makanan tengahari aku muntahkan. Time muntah leh pulak fikir, kuranglah berat aku raya-raya ni. Ada ke? Obses teruk nak maintain berat aku ni rupanya.

Alhamdulillah tak berlarutan. Malam dah okay tapi mula berjaga-jaga dan berpada-pada.

Raya kali ni, banyak pulak rumah yang dikunjungi hidangkan laksa. Ada empat biji rumah semuanya dalam satu hari. Aku cuma tak makan di satu rumah ja. Selainnya bedal. Kesudahannya, gatal habis mata, hidung, tekak, muka. Balik Senaling pun masih rasa-rasa kegatalan itu. Huhuhu

Apa-apa pun tahniah dan terima kasih banyak-banyak pada kakak dan kembar yang sporting habis melayan ibu dan ayah mengeratkan silaturrahim ke sana ke mari.

Sakan kami beraya tahun ni, Alhamdulillah Alhamdulillah. Seperkara aku belajar, nak berkunjung rumah saudara mara dan sahabat handai, tak payah nak tunggu raya kot. Tak terkejar kalau nak jumpa time raya ja. Moga dipanjangkan usia, diberikan kesihatan kekuatan dan perlindungan untuk kita semua bagi memeriahkan Aidilfitri 1439H. Insha Allah.

Tak sabar pulak nak Aidilada. Excited part takbir tiga hari tu. 😊 Bye!